تاندونیت-شانه زانو مچ-تندینوزیس-آناتومی علت علائم درمان و پیشگیری
یکی از آسیبهای بسیار مهم در سیستم اسکلتی عضلانی درگیری و التهاب تاندون ، کشیدگی و پارگی های آن می باشد. با توجه به نقش بسیار مهم تاندون در عملکرد مناسب سیستم اسکلتی عضلانی در این مقاله به بررسی آناتومی و ساختار میکروسکوپی تاندون میپردازیم و از لحاظ شیوع آسیب های تاندون و نواحی آن در بدن و روشهای درمانی متداول غیر جراحی می پردازیم. رسالت کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی آموزش و ارتقاء سطح دانش بیماران و افراد جویای علم می باشد امید است که این مقاله بتواند راهگشایی برای این افراد باشد.
تاندونیت چیست؟
واژه تاندونیت به التهاب در بافت تاندون اطلاق می شود که این بافت در حقیقت طناب های کلاژنی میباشند که از عضلات به استخوانها اتصال پیدا نموده و باعث انتقال نیروی انقباض عضلانی به استخوان ها برای ایجاد حرکت می باشند. زمانی که این بافت بسیار مهم در اثر هر عاملی مانند نیروی زیاد و زمان کم و یا نیروی کم و تکرار زیاد التهاب پیدا بکند واژه تاندونیت به آن اطلاق می شود.
تندینوزیس چیست؟
یکی از واژه هایی که غالباً به صورت غیر متداول تر از تاندونیت به کار برده میشود تندینوزیس است در حقیقت این واژه در مواردی از آسیب های تکرار شونده طولانی مدت که التهاب در آن کمتر دیده می شود به کار برده می شود.
واژه های مختلف آسیب های تاندون
- تاندونیت
- تندینوزیس
- تنوسینوویت
- تندینوپاتی
آناتومی تاندون
همانطور که در شکل دیده می شود بافت تاندون شامل غلاف هایی می باشد که نقش تغذیه و حمایتی را در تاندون اعمال مینمایند. در شکل زیر آناتومی تاندون را ملاحظه می نمایید.
علت علائم درگیری تاندونیت
- به طور کلی آسیب به دو صورت اتفاق می افتد یا نیرو زیاد و زمان کم یا نیرو کم و تکرار و زمان زیاد اعمال شود در هر دو حالت آسیب در بافت اتفاق می افتد. این میتواند سبب ایجاد تاندونیت و یا در گذر زمان تندینوزیس شود.
- در بیشتر موارد به خصوص در تاندونیت درد عامل اصلی ناتوانی بیمار در انجام فعالیت می باشد در حالیکه در تندینوزیس درد کمتر دیده میشود ولی به لحاظ بافت شناسی آسیب تاندونی شامل تحلیل تاندون وجود دارد.
- یکی دیگر از علائم تاندونیت ها حساسیت به لمس می باشد که در تاندونیت نسبت به تندینوزیس بیشتر دیده میشود.
- علامت بعدی در تاندون ها تورم می باشد که با لمس در معاینات دقیق قابل دریافت می باشد.
نواحی شایع درگیری تاندونیت در بدن
در اندام فوقانی
در اندام تحتانی
عوامل خطرساز یا ریسک فاکتورهای تاندونیت و تندینوزیس
با افزایش سن احتمال التهاب و ایجاد تاندونیت در پی حرکت ها بیشتر می شود. غالباً در افراد ۴۰ سال به بالا بیشتر دیده می شود.
شغل هایی که موارد زیر را دارند بیشتر مستعد تاندونیت میباشند
- حرکت های تکراری
- پوزیشن ها و وضعیت های نامناسب
- فعالیتهایی که دست بالای سر می باشد مانند نقاش ها یا مکانیک ها
- حرکت هایی که لرزش در آنها بیشتر وجود دارد مانند حفاری
- حرکت هایی که مجبور به تقلا و زور زدن میباشند مانند باز کردن پیچ و موارد مشابه
نمونه هایی از ورزش های پرخطر در ایجاد تاندونیت می تواند ورزشهای باشدکه تکرارهای زیاد در آنها وجود دارد و یا تکنیک هایی که می تواند منجر به آسیب در تاندون شود در زیر نمونه ای از آنها را مشاهده می نمایید
- بیسبال
- گلف
- شنا
- تنیس
- بسکتبال
- بولینگ
- فوتبال
- دویدن
پیشگیری و درمان تاندونیت
برای پیشگیری لازم است به نکات زیر توجه کنید
- از انجام فعالیت هایی که در وضعیت ناصحیح می باشید پرهیز نمایید.
- فعالیت های رو که مجبور هستید در شرایط ویژه انجام دهید با فعالیتهای دیگر ترکیب کنید به عبارت دیگر فرصت استراحت به بافت دهید.
- وضعیت خود را اصلاح کنید هر زمانی که احساس می کنید به بافت شما بخصوص تاندون نیروی نامناسب وارد میشود اجرای حرکت را به خصوص در حرکت های ورزشی اصلاح نموده به عبارت دیگر تکنیک خود را اصلاح کنید.
- در برخی موارد لازم است تا عضلات و تاندون های خود را استرچ دهید این کار کمک میکند تا تاندون و الیاف آن از التهاب رهایی یابند.
- عضلات خود را پرورش داده و ورزش منظم انجام دهید.
- ارگونومی و وضعیتهای خود را در کار را اصلاح نماید مانند تنظیم ارتفاع کیبورد و مانیتور و یا فعالیت های دیگری که مرتبط با شرایط شغلی شما می باشد.
لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه نمایید