یکی از بیماری های شایع بیماران روماتیسمی و آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی می باشد که در بیماران میانسال با شیوع بیشتر در خانم ها دیده می شود از جمله اختلالات اینگونه بیماران درگیری های مفصلی پوستی قلبی ریوی و حتی استخوان می باشد که می تواند توسط فوق تخصص روماتولوژی قابل تشخیص بوده و با ارجاع به کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی با دستگاه های فوق پیشرفته و مجهز برای درمان اینگونه بیماران اقدام نمود
آرتریت روماتوئید RA یا روماتیسم مفصلی یک بیماری تقریباً ناشناخته با اختلالات مفصلی و سیستم ایمنی بدن که در برابر یک سری فاکتورها تولید سمومی می نماید که میتواند منجر به درد التهاب در مفاصل شود می باشد.
درد خشکی مفصلی و همچنین التهاب از علائم شایع این بیماری می باشد که به صورت تیپیک در مفاصل دستها و مچ و انگشتان بیشتر تظاهر پیدا میکند. در اینگونه بیماران التهاب ریه ها التهاب بافت های اطراف قلب و همچنین کاهش میزان گلبول های قرمز در خون و همچنین تب و کاهش میزان انرژی شخص به تدریج می تواند ایجاد شود. این بیماری در حیطه دسته بیماری های روماتیسمی و مفصلی محسوب می شود که در سنین میانسالی و تا آخر عمر می تواند همراه بیمار باشد علائم ناشناخته بوده ولی یک عامل ویژه باعث واکنشهای عکس العملی در سیستم ایمنی بیمار می شود که نهایتاً با تولید آنتی بادی و تاثیر در مفاصل منجر به ایجاد اجسامی به نام پانوس در در مفاصل می شود که می تواند همراه با درد و التهاب باشد.
شامل یافته های بالینی , تصویر برداری و آزمایشات خونی می باشد که توسط فوق تخصص روماتولوژی و متخصصین مرتبط انجام می شود.
نکته مهم در این بیماری این است که می بایست با بیماری های دیگری مانند لوپوس سیستمیک ، پسوریازیس مفصلی ، فیبرومیالژیا تفکیک قائل شد.
شامل استفاده از داروهای کاهش درد ، داروهای غیر التهابی استروئیدی و غیر استروئیدی
میزان شیوع این بیماری از نیم درصد تا یک درصد جامعه را شامل میشود و تعداد ۳۰ هزار نفر در سال ۲۰۱۵ در اثر این بیماری فوت نموده اند.
هر چند که عامل ایجاد این بیماری هنوز مشخص نیست اما عواملی مانند ژنتیک فاکتورهای محیطی و عوامل درگیر در سیستم ایمنی میتواند منجر به تشدید و یا ایجاد بیماری شود.
در مراحل اولیه بیماری هدف اصلی کاهش درد و التهاب و جلوگیری از دفرمه شدن مفاصل می باشد ولی پس از آن استفاده از بریس زمانیکه دفرمیشن ایجاد شد استفاده از splint and braces بریس ها و اسپلینت ها ضرورت دارد. در موارد شدیدتر میتواند جراحی برای اصلاح ساختاری شدید توصیه شود.
از نکات قابل توجه در این بیماری این است که بیماری معمولاً دو طرفه بوده همراه با خشکی صبحگاهی در مفاصل تظاهر پیدا می کند به طور کلی این بیماری نزدیک به ۲۴ میلیون نفر در کل دنیا را در سال ۲۰۱۵ درگیر نموده است.
اولین توضیحی که در مورد این بیماری داده شد در سال ۱۸۰۰ توسط آقای دکتر Augustin Jacob Landre-Beauvais بود.
علائم بیماری آرتریت روماتوئید RA علیرغم درگیری های مفصلی می تواند بین ۱۵ تا ۲۵ درصد در ارگان های دیگر نیز تظاهر پیدا کند من جمله بیماری های قلبی عروقی , پوکی استخوان , بیماری های ریوی عفونت و احساس خستگی و سرطان و اختلالات خلقی و روحی روانی باشد.
درگیری در این بیماری بیشتر در مفاصل کوچک تر تظاهر پیدا می کند مانند دست ها پاها انگشتان و ستون فقرات گردنی هر چند که مفاصل بزرگتر نیز در این بیماری به دور از درگیری نمی باشند.
دفورمیتی هایی که می تواند در انگشتان ایجاد شود بیشتر به صورت ulnar deviation ، boutonniere deformity , swan neck deformity , Z Thumb deformity را شامل شود.
اختلالات پوستی در بیماری آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی تقریباً در ۳۰ درصد بیماران آرتریت روماتوئید و اختلالات پوستی دیده می شود که این اختلالات می تواند شامل granuloma , fibrinoid necrosis باشد. که لازم است در این بیماران rheumatoid Factor titer RF بررسی شود.
یکی دیگر از اختلالاتی که بیماران روماتیسمی با آن درگیر هستند درگیری های سیستم عروقی با سایز متوسط یا کوچک می باشد که به نام واسکولیت vasculitis مطرح است. که در شکل زیر دیده می شود.
یکی از اختلالات در ریه اینگونه بیماران lung fibrosis می باشد که کمیاب بوده ولی بسیار مناسب به داروهای methotrexate , leflunomide پاسخ بهبودی دارد.
درمان این بیماران در کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی تحت نظارت مستقیم دکتر رضایی و دکتر احمدی قابل انجام می باشد.
لطفا جهت اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه نمایید