اولین تصویر ایکس ( رادیولوژی ) توسط ویلیام رونتگن 1895
شکستگی چیست؟
زمانی که نیروی وارده به بافت استخوانی بیش از حد توان بافت استخوان باشد میتواند منجر به ایجاد آسیب هایی در بافت استخوانی منجر به ترک خوردگی یا شکستگی شود به عبارت دیگر بافت استخوان توانایی تحمل نیروی وارده را نداشته و نظم سلولی به هم ریخته می شود.
شکستگی می تواند همراه با در رفتگی نیمه در رفتگی و یا آسیب های لیگامانی و تاندونی همراه باشد.
علائم و نشانه های شکستگی می تواند شامل:
- احساس صدا در ناحیه آسیب دیده هنگام آسیب
- درد
- تورم
- محدودیت حرکتی یا movement limitation
- تغییر راستای استخوانی که میتواند نمودی از شکستگی شدید باشد زمانی که مفصل در ناحیه وجود ندارد
- دیدن خود استخوان در ناحیه در شکستگی باز
عارضه میتواند به شدت نیرو یا تکرار آن در گذر زمان ارتباط داشته باشد.
انواع شکستگی ها به لحاظ نوع نیروی وارده و شکل آن
-
شکستگی بسته Closed fracture
زمانی که شکستگی در داخل پوست اتفاق افتاده و پوست پاره نشود این نوع شکستگی را شکستگی بسته می گویند که می تواند انواع مختلفی داشته باشد.
در این نوع شکستگی با پارگی پوست می تواند استخوان شکسته از پوست بیرون زده و احتمال عفونت وجود دارد.
-
شکستگی بدون جابجایی Stable fracture
در این نوع شکستگی خط شکستگی بدون جابجایی در گرافی دیده می شود که نیازی به جا انداختن ندارد.
-
شکستگی با جابجایی و یا ترکیبی comminuted fracture
-
شکستگی آولژن Avulsion fracture
در این نوع شکستگی لیگامان یا رباط قطعه استخوان را همراه کشش با خود میکند. به عبارت دیگر قطعه استخوان همراه با دچار شکستگی میشود و جدا میشود اکثر این شکستگی ها به علت جابجایی نیاز به جراحی پیدا خواهند نمود. مانند شکستگی سر متاتارس پنجم Jones fracture که عضلات فیبولاریس به آن اتصال دارند.
-
شکستگی ترک خوردگی hairline fracture
همانطور که از نام آن پیداست که تشخیص آن سخت بوده و بدون جابجایی میباشد.
-
شکستگی داخل مفصلی Intra-articular fracture
همانطور که از نامش پیداست این نوع شکستگی در مواردی که خط شکستگی داخل مفصل امتداد پیدا می کند به وجود می آید و در این نوع شکستگی احتمال
آرتروز DJD degenerative joint disease در مفصل وجود دارد.
-
شکستگی پاتولوژیک Pathological fracture
در این نوع شکستگی نیروی وارده به علت ضعف ساختار استخوانی می تواند منجر به شکستگی شود که در بافت نرمال باعث شکستگی نمیشود مانند مواردی که پوکی استخوان وجود داشته و یا توده های توموری در استخوان وجود دارد.
-
شکستگی استرسی Stress fracture
در این نوع شکستگی که بیشتر در ورزشکاران دیده می شود در نتیجه نیروهای کم و با تکرار زیاد به وجود می آید مانند دوندگان و یا ورزشکارانی که فرصت
ریکاوری یا ترمیم را در بافت استخوانی نمیدهند در این نوع شکستگی ممکن است در مراحل اولیه در رادیولوژی علائم شکستگی مشاهده نگردد ولی پس از آن با درد و ناتوانی حرکتی همراه بوده و در صورت ادامه می تواند به صورت ناحیه آسیب دیده در رادیولوژی مشخص گردد. این نوع شکستگی در استخوان هایی مانند درشت نی Tibia و نازک نی Fibula دیده می شود.
-
شکستگی Torus or buckle fracture
در این نوع شکستگی عملاً بافت استخوانی تغییر شکل داده ولی خط شکسته وجود ندارد مانند تغییر شکل استخوانی در کودکان که دردناک بوده ولی خط شکستگی ندارد.
-
شکستگی چوب تر Greenstick fracture
در این نوع شکستگی که بیشتر در سنین کودکی و دوران رشد دیده می شود شکستگی کامل نبوده و می تواند دو ناحیه از هم جدا نشده باشد.
-
شکستگی عرضی Transverse fracture
در این نوع شکستگی در خط عرضی استخوان اتفاق می افتد که بدون جابجایی می باشد.
-
شکستگی مارپیچی یا اسپیرال Spiral fracture
مکانیسم این نوع شکستگی پیچش در تنه استخوان می باشد که باعث شکستگی مارپیچی یا اسپیرال میشود مانند اسکی بازان ای که در برف فرو می رود و در ترمیم استخوان درشت نی شکستگی مارپیچی به وجود می آید.
-
شکستگی مایل Oblique fracture
در این نوع شکستگی خط شکستگی مایل بود و دو قطعه از هم جدا می شود.
-
شکستگی فشاری یا کمپرسیو Compressive fracture
در این نوع شکستگی در اثر نیروی عمودی وارده استخوان در هم فرو می رود. این نوع شکستگی در افرادی که دچار
پوکی استخوان هستند و در تنه مهره ها دیده می شود.
تشخیص شکستگی
تشخیص می تواند در مراحل اولیه شامل:
- سوال در مورد نحوه مکانیسم آسیب
- معاینه بالینی
- رادیولوژی
- ام آر آی
- سی تی اسکن
باشد.
درمان شکستگی
درمان شکستگی بسته به:
مرتبط می باشد. همچنین داشتن تحمل مناسب بدنی و شرایط عملکرد فیزیکی در بیمار نقش تعیین کننده را خواهد داشت. هدف از داروها در این دوره افزایش تحمل بیمار و کنترل درد می باشد. توجه به این نکته ضروری است که بعضی از داروهای ضد درد و التهاب می توانند فرایند تقویم را به تعویق بیاندازند لذا لازم است در حد امکان از داروهایی که این این حالت را ایجاد می نمایند پرهیز نمود.
درمان در مواردی که نیاز به جراحی وجود نداشته باشد شامل تراکشن و آتل یا گچ گیری از چهار هفته تا هشت هفته و یا بیشتر و در موارد شدید تر نیاز به جراحی وجود خواهد داشت.
پیشگیری از شکستگی ها
استفاده از تغذیه صحیح و همچنین نور مستقیم آفتاب در بدن و فعالیت ورزشی منظم و داشتن تعادل هورمونی در هورمون هایی که می توانند به استحکام استخوان ها کمک نمایند می توانند در جلوگیری از شکستگی نقش موثری را ایفا نمایند.
شکستگی در خانمهای یائسه Menopause
با توجه به اینکه هورمون استروژن در خانم های یائسه به میزان قابل توجهی کاهش پیدا میکند و این هورمون نقش موثری در تنظیم میزان کلسیم در بافت استخوانی را ایفا می نماید لذا این گونه بیماران میتوانند با تعادل هورمونی و فعالیت ورزشی منظم و استفاده از نور آفتاب و همچنین استفاده از رژیم های غذایی مناسب نقش موثری در جلوگیری از پوکی استخوان و شکستگی ها ایفا نمایند. همچنین توصیه می شود که استفاده الکل و یا سیگار کشیدن را به حداقل برساند. در مواردی که نیاز به داروها و یا مکمل های تغذیه ای باشد می تواند از متخصصین زنان یا ارتوپدی مشورت بگیرند.
طبق تحقیقات اخیر استفاده از میدانهای مغناطیسی یا مگنت در فیزیوتراپی نقش بسیار موثری در جلوگیری از شکستگی و یا ترمیم شکستگی ایفا نموده است. میدان های مغناطیسی با تحت تاثیر قرار دادن سلولهای استخوانساز باعث افزایش فعالیت آنها شده و به خصوص در افرادی که احتمال شکستگی در آنها وجود دارد و یا شکستگی در آنها به تعویق افتاده است می تواند کمک بسیار موثری را بنماید.
شکستگی و سیگار کشیدن
سیگار کشیدن می تواند باعث بیشتر شدن طول درمان در موارد شکستگی ها شود. همچنین سیگار کشیدن میتواند احتمال پوکی استخوان و احتمال شکستگی را نیز افزایش دهد. نیکوتین موجود در سیگار میتواند باعث کمتر شدن فرآیند هیلینگ یا ترمیم بافت استخوانی شده و تاثیرگذاری هورمون استروژن در استحکام استخوانی را در بدن را کاهش داده و باعث کمتر شدن میزان آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین C و E در بدن شود.
بیماری هایی که سبب سیگارکشیدن میتوانند تشدید شوند شامل:
- کمتر شدن تولید سلول های استخوان ساز
- بیشتر شدن میزان فرایند فرسایش مفصلی و آرتروز
- ضعیف شدن لیگامنت ها و مفاصل
- تسریع در از دست دادن استخوان ها در خانم های یائسه
- در اکثر مواردی که نیاز به جراحی در تاندون ها به خصوص شانه اتفاق می افتد شانس ترمیم کمتر می شود
- کمتر شدن میزان جوش خوردن شکستگی در ستون فقرات
- بیشتر شدن مشکلات پس از جراحی
- افزایش زمان موردنیاز برای ترمیم
و موارد دیگر که با شامل می شود لذا در موارد شکستگی ها نیاز به این وجود دارد که در تمامی ابعاد توجه مورد نیاز قرار گرفته شود.
بررسی های دقیق کلینیکی و دانشگاهی ثابت نموده است که روش های درمانی موثر در کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی مانند میدان های مغناطیسی و مگنت سبب کمتر شدن عوارض شکستگی ها مانند خشکی های مفصلی شده و باعث بهبودی کامل شکستگی میشود.
لطفا جهت اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه نمایید