آرتروز واژه بسیار کلی در مورد هر فرسایش در مفاصل را شامل می شود. از عوامل تشدید کننده آرتروز می توان، اضافه وزن، کم تحرکی ، فشار وارده بر مفاصل، عدم استفاده صحیح از مفاصل را نام برد اما نکته مهم اینست که فرسایش قسمت اصلی زندگی ما بوده و جزء لاینفک آن می باشد. به عبارتی نمی توان به طور قطع آن را درمان نمود ولی می توان سرعت آن را به تعویق انداخت و یا حتی علائم را که می تواند شامل درد، تورم ، التهاب ، ناتوانی حرکتی می باشد را کاهش داده و یا از بین برد.
آرتروز یا استئوارتریت به معنای ساییدگی مفصل و تخریب سطح مفصلی و بدنبال آن تغییر شکل ، درد و محدودیت حرکت در مفصل است. دراین بیماری غضروف مفصل صدمه دیده و كم كم از بین میرود. آرتروز ممكن است هر مفصلی را درگیر كند اما مفاصل بزرگ كه وزن بدن را تحمل میكنند مثل مفصل زانو بیشتر در معرض ابتلا هستند. این بیماری عموما افراد بالای 50 سال را هدف قرار می دهد، با این همه در هر سنی احتمال ابتلا به آرتروز وجود دارد.
آرتروز زانو رایج ترین نوع آرتروز به شمار می رود و در حقیقت تخریب و فرسایش مزمن غضروف مفصلی اطراف زانو است. غضروف مفصلی روی استخوان های مفصل زانو (پشت کشکک زانو، پایین استخوان ران و بالای استخوان درشت نی) را می پوشاند.
پیشگیری از آرتروز بسیار مورد اهمیت است زیرا درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد و فقط با موارد زیر میتوان باعث کاهش پیشرفت ، درد و تورم شد :
در این روش از امواج مافوق صوت برای درمان آسیب دیدگی ها استفاده می شود. این روش از رایج ترین روش های مورد استفاده در فیزیوتراپی زانو است.
در این روش از جریان سیگنال تولید شده توسط یک میدان مغناطیسی برای درمان استفاده می شود.
لیز ردرمانی درد و تورم مفصلهای آسیب دیده را کاهش میدهد و برای بیماران مبتلا به آرتروز مزمن و هم برای ورزشکاران دچار کشیدگی عضلانی یا مفصل حاد سودمند است.
فیزیوتراپیست می تواند نیاز شما به فعالیت ها و حرکات اصلاحی خاص شامل فعالیت هایی که بر وضعیت زانو تاثیر می گذارد را مشخص کند.
نمونه ای از درمان های کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی
پیاده روی در درمان آرتروز موثر است حتی اگر زانو سفت و یا همراه با درد باشد پیاده روی می تواند یک تمرین مفید باشد که سبب کاهش درد مفاصل ، تقویت ماهیچه های پا می شود.
ورزش های دیگر مانند دوچرخه سواری ، شنا بجز کرال از پشت ، ایروبیک و ورزش در آب یا حتی راه رفتن در آب مفید می باشد. هنگام انجام ورزش ها برخی از دردهای عضلانی خفیف طبیعی هستند لذا در روزهای اول زمان و تعداد حرکات کم باشد و رفته رفته بیشتر شود.
امید است تا با انجام این حرکت ها و نکاتی که در کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی ذکر می گردد بتوان نقش موثری در پیشگیری از ابتلا به این عارضه دردناک ایجاد شود.