با توجه به اهمیت کمر درد و اینکه طیف وسیعی از عوامل میتواند باعث بروز کمردرد شود و سوالات مختلفی که می تواند برای بیماران در هنگام بروز کمردرد ایجاد شود به مجموعه ای از سوال های شایع در خصوص کمردرد و پاسخ های آنها پرداخته و روشهای درمانی موجود در درمان کمر درد را در کلینیک فیزیوتراپی شریعتی تشریح نموده ایم.
بدون مقدمه با ارائه سوال های بیشماری که بیماران در خصوص انواع دردهای ناحیه کمر و راهکارهای مورد نیاز برای درمان انواع کمر درد ها دارند؛ به تشریح پاسخ های فوق خواهیم پرداخت. با توجه به گستردگی بیماریها و دردهای ناحیه کمر که می تواند طیف وسیعی از اختلالات را در ناحیه مذکور شامل شوند لذا به توضیحی جامع و عمومی همراه با پاسخ به تمامی پرسش های فوق در مطالب جداگانه خواهیم پرداخت.
به طور کلی هر اختلال در ناحیه ستون فقرات کمری که منجر به ایجاد آسیب در ناحیه کمر شود می تواند به کمر درد بیانجامد. به عبارت دیگر عوامل ایجادکننده آسیب ، با تحریک پایانه های عصبی موجود در ناحیه کمر می توانند شخص را از ایجاد یک فرایند آسیبرسان آگاه نمایند. زمانی که این پایانه ها تحریک شوند شخص درد را احساس می نماید.
عوامل متعددی در ایجاد کمردرد موثر می باشند که به صورت مختصر در موارد زیر به آنها اشاره نموده در مقالات بعدی به تفصیل هرکدام را توضیح خواهیم داد :
همانطور که در مقالات مرتبط با درد و انواع آن اشاره گردیده است دو نوع درد حاد و مزمن وجود دارد و ما بین این دو درد را درد تحت حاد می نامیم.
همانطور که در پرسش قبلی از عوامل موثر در ایجاد کمردرد به صورت مختصر ذکر گردید عوامل متعدد دیگری نیز میتوانند زمینهساز ایجاد کمردرد در بیمار شوند. بسته به نظر پزشک متخصص تست های تشخیصی بالینی آزمایشگاهی و پاراکلینیکی میتوانند برای تشخیص کمک کننده باشند. از ام آر آی ، رادیولوژی ، سی تی اسکن که شایع ترین موارد تشخیص بوده تا تجهیزات ارزیابی قامتی در ناحیه کمر می توانند به تشخیص عارضه کمردرد کمک نمایند.
به طور کلی روش های درمانی در ناحیه کمر میتواند شامل درمانهای باز و یا بسته شامل شود که در روشهای باز انواع تکنیک های جراحی توسط متخصص مربوطه قابل انجام می باشد. اما در روش های بسته که به نام conservative treatment معروف می باشند توسط متخصصین مختلف پزشکی و فیزیوتراپی قابل اجرا و انجام می باشد. در این روش ها انواع تکنیک های درمانی بسته وجود دارد که میتوانید در لینک زیر مشاهده نمایید.
تکنیک های غیر جراحی درمان کمر درد
ملاک های نیاز به جراحی در کمر درد ها بسیار متفاوت و متنوع می باشد.
همچنین توجه به این نکته که :
آیا درمانهای غیر جراحی که بنا به صلاحدید متخصص مربوطه توصیه می شود آیا ممکن است موثر واقع شود؟ در واقع قبل از جراحی درمان غیر جراحی ضرورت دارد مگر اینکه در
موارد اورژانسی !!!
ممکن است تا شش ماه فرایند جراحی را به عقب بیاندازند. ولی در بعضی موارد خاص و ضروری به صورت اورژانسی نیاز به جراحی توسط متخصص مربوطه تعیین خواهد گردید.
برخی از ملاک های نیاز به جراحی اورژانسی در زیر اشاره گردیده است :
با توجه به فاکتور گذر زمان در بهبود برخی از بیماران ، مشاهده گردیده است که علائم تخفیف پیدا کرده است.
با توجه به نکته فوق و تعیین ضرورت عمل جراحی توسط پزشک متخصص ، ممکن است برخی از اختلالات به صورت موقت تخفیف پیدا کرده و کاهش یابند ، اما احتمال دارد که در آینده علائم بیماری مجدداً عود نموده و یا حتی تشدید شود.
روش های غیرجراحی که ذکر گردید در درمان بیماری های متنوعی مورد استفاده قرار می گیرد. بسته به شرایط بیمار قابل اجرا و درمان می باشند.
نکته بسیار مهم در این روش ها همکاری و تعامل بیمار در درمان خویش می باشد به نحوی که نکته ها و توصیه های درمانگران را می بایست برای رسیدن به نتیجه درمانی مطلوب به طور دقیق اجرا نماید.
بسته به نظر فیزیوتراپیست متخصص و درمانگر بیمار ، شرایط و پروتکل های دقیق درمانی ، طراحی و اجرا خواهد شد. در کلینیک های تخصصی مانند کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی پایش لحظه به لحظه در روند درمان توسط سیستمهای ثبت اطلاعات انجام می گردد و بسته به شرایط بهترین روش های درمانی برای رسیدن به نتیجه مطلوب انتخاب و انجام خواهد گردید.
روشهای درمانی غیر جراحی در درمان کمردرد ها متنوع بوده و از تکنیک های مختلف درمانهای دستی ، جا اندازی مهره های ستون فقرات کمری ، رهاسازی بافت های درگیر , کشش فقرات ، انواع تجهیزات تخصصی در درمانهای غیر جراحی را شامل می شود.
در خلال درمانهای غیر جراحی ممکن است فیزیوتراپیست متخصص و درمانگر شما توصیههایی را منجمله تمرینات طبی و تقویت عضلات در ناحیه کمر به شما گوشزد نماید. انجام منظم تمرینات و ادامه آنها ضرورت دارد.
همچنین
نکاتی است که می توانند سلامت ما را تضمین نمایند.
و سر آخر این که
بدن ما مکانیسم هشدار دهنده ای به نام درد دارد که می بایست به آن توجه کنیم نه اینکه آن را پنهان نموده و به آن توجه ننماییم.
لطفا جهت اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه فرمایید