آرنج به عنوان مفصل میانی در اندام فوقانی عملکرد مهمی را ایفا می نماید. آسیب های آرنج از شکستگی گرفته تا عوارض ناشی از کار های طولانی مدت و تاندونیت ها مانند تنیس البو یا آرنج تنیس بازان می تواند توسط فیزیوتراپی بهبود پیدا کند. در ادامه انواع تمرینات ناحیه آرنج را در کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی مشاهده می نمایید.
آرنج در اندام فوقانی به عنوان مفصل میانی و عملکرد بسیار مهمی را ایفا می نماید به طوری که در صورت اختلال در این مفصل بسیاری از توانایی های روزمره فرد از بین خواهد رفت اختلالاتی که می تواند باعث آسیب در این مفصل شود از عملکرد روزانه کاسته و شخص را ناتوان تر می نماید فیزیوتراپی به عنوان یک روش موثر جهت بهبود این اختلالات مفصل مهم گام بسیار مهمی را ایفا می نماید در ادامه با نقش فیزیوتراپی در این مفصل آشنا خواهید شد.
فیزیوتراپی در مفصل آرنج میتواند در بیماران مختلفی انجام شود. از شایع ترین اختلالات این ناحیه میتوان به آرنج تنیس بازان و موارد مشابه آن را که در ناحیه بیرونی آرنج ایجاد می شود نام برد. این عارضه در قسمت خارج آرنج با کشیدگی در عضلات متصل شده به آن سبب ایجاد دردهای مزمن میشود که به علت شیوع آن در تنیس بازان به نام آرنج تنیس بازان یا تنیس البو معروف است.
یکی از عارضه های دیگری که میتواند در موارد مشابه فوق ولی در قسمت داخل آرنج ایجاد میشود آرنج گلف بازان نام دارد به علت اتصالات عضلات جمع کننده مچ دست در قسمت داخل آرنج و کشش مزمن این ناحیه به نام آرنج گلف بازان معروف است که در بازیکنان گلف بیشتر دیده میشود. افرادی که کارهای سنگین انجام می دهند نیز علائم مشابه آرنج گلف بازان را خواهند داشت بدون آنکه گلف بازی کنند.
موارد دیگری از آسیب های آن به انواع شکستگی ها و کشیدگی ها در ناحیه کپسول مفصلی آرنج اشاره نمود همانطور که در عکس های زیر ملاحظه می فرمایید انواع شکستگی ها در ناحیه آرنج می تواند توسط متخصص ارتوپدی درمان و متخصص فیزیوتراپی عملکرد مناسبی را بیابد.
در شکل زیر کپسول مفصلی آرنج را ملاحظه می فرمایید کپسول مفصلی آرنج متشکل از الیاف فیبرو در ناحیه می باشد که می تواند در پی کارهای روزمره دچار التهاب و کشیدگی و به تبع آن محدودیت های حرکتی شود از جمله محدودیت های حرکتی که در مفصل آرنج به وجود میآید محدودیتهای جمع شدن یا فلکشن و باز شدن یا اکستنشن آرنج می باشد که به گذر زمان با درد بسیار شدیدی همراه خواهد بود در فیزیوتراپی با تکنیک های رهاسازی الیاف کپسول مفصلی و کشش های کپسول مفصلی توسط درمانهای دستی و تکنیکهای استرچینگ میتوان اینگونه بیماران را درمان نمود و عملکرد آرنج را بهبود داد.
آرنج نیز به عنوان یکی از اعضای بدن میتواند تحت درمان فیزیوتراپی قرار گیرد. فیزیوتراپیست متخصص با در نظر گرفتن ماهیت عارضه و نیاز به درمانهای مختلف در بیمار پلن درمانی را مطرح نموده و انجام می دهد.در کلینیک های فیزیوتراپی از روشهای ترموتراپی و الکتروتراپی گرفته تا تکنیک های استفاده از امواج اولتراسوند انواع جریانات الکترومغناطیس و همچنین متدهای درمانهای دستی کشش و یا حتی شاک ویو برای انواع دردهای آرنج استفاده می شود.
با توجه به ماهیت عارضه دردهای ناحیه آرنج یکی از روشهای درمانی بستن بریس های مختلف و تعدیل نیرو های موجود در ناحیه آرنج می باشد که در شکل زیر نمونه ای از آن را ملاحظه می نمایید در این بریس ها با نگه داشتن ناحیه نیروهای کششی در عارضه می تواند تعدیل شده و درد بیمار کاهش یابد
بسته به شرایط بیمار فیزیوتراپیست متخصص انواع متدهای درمانی را طرح ریزی نموده و بر اساس نیاز بیمار پلن درمانی انجام خواهد شد که در این مراحل انواع متد های موجود در فیزیوتراپی با توجه به شرایط بیمار انجام می شود.
تمرینات موجود در ناحیه آرنج بر دو اصل و اساس استوار است همانطور که در بخشهای قبلی نیز ذکر گردیده است تمرینات بر دو دسته تمرینات با تاکید بر دامنه حرکتی و تمرینات با تاکید بر قدرت عضلانی و بهبود عملکرد مفصل تقسیم می شود در زیر نمونه ای از تمرینات دامنه حرکتی در فیزیوتراپی آرنج را ملاحظه می نمایید و در ادامه تمرینات قدرت عضلانی و بهبود عملکرد ای را ملاحظه خواهید کرد.
ابتدا قبل از این که انواع تمرینات را توضیح دهیم لازم است که انواع حرکت های مفصل آرنج را بررسی نماییم.
که در شکل زیر ملاحظه می نمایید.
که در شکل زیر ملاحظه می نمایید.
با توجه به اینکه مفاصل به صورت ترکیبی و همکاری در کنار همدیگر حرکت را ایجاد می نمایند لذا تفکیک خالص حرکت های موجود در اعضای مختلف به تنهایی میسر نمی باشد. به عبارتی حرکت سوپینیشن و یا ترکیبی از همکاری مفصل آرنج و مچ دست می باشد لذا در توضیح مفاصل و حرکت های آنها منحصراً حرکت در یک فصل انجام نمی شود بلکه ترکیبی از حرکت های موجود در مفاصل مجاور نیز می باشد.
نمونهای از تمرینات دامنه حرکتی و تاکید بر کشش مفصل آرنج را در زیر ملاحظه می نمایید.
همانطور که در شکل ملاحظه می کنید شخص با قرار گرفتن نزدیک یک دیوار و قرار دادن مچ دست مبتلا به آن با حمایت اندام مقابل سعی در باز کردن مفصل آرنج می نماید به ترتیبی که در شکل فلش مشخص نموده است نیرو را اعمال می نماید این حرکت باعث باز شدن مفصل آرنج و کشش کپسول مفصلی خواهد شد. این حرکت را میتوان به صورت زماندار و با تکرار انجام داد.
حرکت مشابه فوق با تاکید بر عناصر خلفی یا پشت مفصل آرنج که باعث محدود شدن حرکت فلکشن یا جمع شدن آرنج شده است مطابق شکل زیر قابل اجرا می باشد. همان طور که ملاحظه می نمایید شخص با قرار دادن یک حوله در سمت جلوی آرنج تلاش به جمع کردن آن مینماید با جمع کردن مفصل حوله باعث ایجاد کشش در آرنج می شود.
نمونه دیگری از حرکت های کشش و تاکید بر دامنه حرکتی در مفصل آرنج را در شکل زیر ملاحظه می نمایید همانطور که در شکل دیده میشود حرکتهای سوپینیشن و پرونیشن نیز در مفصل از طریق حمایت اندام مقابل انجام می شود.
لطفا جهت اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه فرمایید