کیفوز ستون مهره نوعی افزایش قوس ستون فقرات درناحیه پشتی به سمت جلو است. گِرد بودن ستون فقرات در قسمت سینه ای تا حدودی طبیعی است (کیفوز). اما وقتی این خم بودن به جلو از حدی بیشتر باشد به آن هایپر_کیفوز یا قوس افزایش یافته پشتی می گویند. شایعترین نوع کیفوز،کیفوز وضعیتی است و به طور طبیعی احتمال بروز آن در جوانان و افراد سالمند وجود دارد.
کیفوز ستون مهره نوعی افزایش قوس ستون فقرات درناحیه پشتی به سمت جلو است. گِرد بودن ستون فقرات در قسمت سینه ای تا حدودی طبیعی است. اما وقتی این خم بودن به جلو از حدی بیشتر باشد به آن هایپرکیفوز یا قوس افزایش یافته پشتی می گویند. مهره های اول تا دوازدهم سینه ای قوسی را تشکیل می دهند که زاویه بین آنها 45-20 درجه است. اگر زاویه پشتی از 50 درجه بیشتر باشد غیر طبیعی محسوب می شود.
این نوع در اثر اتخاذ وضعیت بدنی نا مناسب به وجود می آید. شایعترین نوع کیفوز،کیفوز وضعیتی است و به طور طبیعی احتمال بروز آن در جوانان و افراد سالمند وجود دارد.این نوع ناهنجاری با تمرینات اصلاحی و حفظ تعادل عضلانی، برطرف می شود.
این نوع از کیفوز به علت عواملی مانند ناهنجاری های موجود در استخوان ها، دیسک های بین مهره ای، اعصاب، لیگامنتها یا عضلات بوجود می آید. در افراد مبتلا به کیفوز ساختاری، برای درمان باید از مداخلات پزشکی تهاجمی تر استفاده شود.
علل کیفوز پیری را می توان چند مسأله دانست، از جمله : پوکی استخوان ، کیفوز منتقل شده از دوران جوانی، قوز پشتی حقیقی، کیفوز ناشی از سل ستون مهره ها
در کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی تمامی موارد فوق قابل اجرا و تحت نظارت متخصصین می باشد.
در انواع مادرزادی و ساختاری جراحی پیشنهاد می شود.
گاهی بیماری کیفوزیس با ورزش کردن و اصلاح وضعیت ایستادن و نشستن در مواردی که شدید نباشد قابل رفع است اما در پاره ای از موارد که خیلی وضعیت کیفوزیس شدید است و حتی باعث ایجاد درد در پشت بیمار مبتلا می شود با نظر پزشک ممکن است فرد مجبور باشد برای درمان یا عمل جراحی انجام دهد. یا اینکه از وسیله ای به نام بریس برای اصلاح و بهبود وضعیت بیمار تا پایان سن بلوغ و یا یکی دو سال بعد از آن (بنا به نظر و صلاح دید پزشک و فیزیوتراپیست) استفاده نماید.
فردی که دچار هایپر کیفوزیس است، علاوه بر ظاهر نامناسب، اغلب از درد ناحیه پشت شکایت میکند. همچنین این اختلال بر تنفس و ظرفیت ریهها تاثیر میگذارد و موجب بدشکلی دایمی قفسه سینه میشود. اگر علت هایپرکیفوزیس بیماری باشد تمریندرمانی قادر نیست اختلال را اصلاح کند. اما میتواند افزایش بیشتر کیفوز را به تاخیر بیندازد یا از تشدیدش جلوگیری کند. برای اینکه مشخص شود نوجوان شما به شوئرمن مبتلاست یا نه ، این آزمون بالینی را انجام دهید. از او بخواهید دمر بخوابد، سپس شانهها و گردنش را بالا بیاورد. اگر قوز پشت همچنان باقی ماند، احتمالا دچار شوئرمن است. این بیماری باعث ایجاد نوعی بدشکلی در ستون فقرات ناحیه سینهای یا سینهای کمری میشود و اغلب در دهه دوم زندگی بروز میکند بهطور دقیقتر بین ۱۳ تا ۱۶ سالگی، یعنی در دوران بلوغ که رشد ستون فقرات بهطرزی چشمگیر افزایش پیدا میکند. این بیماری در کودکان زیر ۱۰ سال بهندرت دیده میشود.
لطفا جهت اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه فرمایید