یکی از مشکلات موجود در شانه که می تواند دردهای مزمن و یا حاد را ایجاد کند بورسیت و انواع اختلالات آن می باشد. با توجه به مقالات قبلی در خصوص آشنایی با بورسیت در این مقاله به بورسیت شانه به طور اختصاصی پرداختیم. انواع بورسیت و نحوه ایجاد آن در مفصل شانه و درمان آن به تفصیل مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
بورسیت شانه در حقیقت همان مایع جمع شده التهابی در بورس های اطراف شانه می باشد که در برخی موارد ممکن است به علت شرایط کاری شدید و آسیب های تروماتیک یا ضربه ای ایجاد شده باشد.
همانطور که در مقالات قبلی و همچنین پاراگراف قبلی توضیح داده شد علت بورسیت شانه میتواند از تروما یا ضربه و همچنین موارد کاری شدید را شامل شود. به طور کلی بیشتر بورسیت های شانه در مشاغلی مانند نقاشی ساختمانی و افرادی که به نحوی در شرایط کاری مداوم با شانه خود می باشند دیده می شود.
علت های دیگری که می تواند سبب ایجاد بورسیت در مفصل شانه شود شامل موارد زیر است:
از علائم بورسیت شانه می توان به درد و محدودیت های حرکتی اشاره کرد. درد در موارد عمده ممکن است به تدریج ایجاد شود ولی در برخی موارد که علت آن تروما یا ضربه می باشد می تواند به صورت ناگهانی ایجاد شود.
همچنین در بورسیت های شانه ممکن است تندرنس یا حساسیت به لمس ، خشکی شانه و احساس تورم در آن ، دامنه حرکتی دردناک ، دردهای شبانه به خصوص زمانی که روی شانه مبتلا دراز می کشید و یا انجام حرکت های دست بالای سر درد در دامنه خاصی احساس کنید.
بورسیت های شانه بر اساس مکانیسم و زمان ایجاد آن به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند که در زیر به آنها اشاره شده است:
در این نوع بورسیت ها به علت آسیب های مکرر ممکن است دوره های بدون علائم و درد در بیمار وجود داشته باشد ولی مجدداً درد ایجاد شود. در این نوع بورسیت ها ممکن است ضعف عضلانی در ناحیه شانه و بازو در بیمار ایجاد شود.
در این نوع بورسیت ها در به طور ناگهانی و اغلب در اثر تصادف و یا تروما و ضربه ایجاد شده است حرکت دادن در ناحیه بازو و شانه می تواند سبب ایجاد درد شدید در بیمار شود.
در موارد کمتر ممکن است عفونت های باکتریایی سبب التهاب در مفصل و بورس شود که در این حالت مفصل به رنگ قرمز و گرم شده و تورم ایجاد می شود ممکن است در برخی از بیماران تب نیز وجود داشته باشد.
عصب دهی این بورس ها بیشتر از عصب آگزیلاری می باشد.
هرکسی ممکن است دچار درگیری بورسیت در مفصل شانه شود اما افرادی که حرکت های تکراری و مداوم انجام میدهند بیشتر مستعد این عارضه می باشند.
همچنین افراد زیر ممکن است بیشتر مستعد بورسیت مفصل شانه باشند:
با حذف و یا کاهش عوامل خطرساز و یا ریسک فاکتورهای بورسیت شانه میتوان به پیشگیری از ابتلا به بورسیت شانه کمک نمود.
به طور کلی توصیه می شود تا برای پیشگیری از ایجاد بورسیت شانه موارد زیر رعایت گردد:
تشخیص بورسیت در مفصل شانه می تواند شامل مراحل زیر باشد:
درمان خانگی بورسیت میتواند شامل یخ گذاری ، حذف عامل ایجادی بورسیت شانه ، گرم کردن موضع در موارد مزمن ، کشش عضلات و تقویت آن ها می باشد.
در کلینیک فیزیوتراپی با تشخیص بورسیت شانه که می تواند علل مختلفی داشته باشد درمانهای متفاوتی پیشنهاد می شود.
برخی از درمان های فیزیوتراپی در بورسیت شانه شامل: