یکی از آسیبهای شایع در ناحیه شانه ورزشکاران پارگی لبروم در قسمت تحتانی آن می باشد که به نام عارضه بنکارت معروف است. در این آسیب غضروف ناحیه شانه در قسمت گلنوئید پاره شده و باعث ایجاد درد مزمن میشود درمان های دقیق و بهترین متد های فیزیوتراپی موجود در کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی کمک بسیار موثری را برای این عارضه فراهم نموده است.
با توجه به مطالب قبلی که در مورد آسیب اسلپ در شانه و پارگی لابروم توضیح داده شد قسمتی از پارگی لابروم یا غضروف احاطه کننده مفصل شانه که در قسمت اسکاپولا یا کتف وجود دارد در سمت تحتانی را به عنوان آسیب بنکارت نام گذاری نموده اند که در شکل زیر ناحیه آسیب دیده مشخص می باشد.
مفصل شانه یک مفصل گوی و کاسه ای می باشد این مفصل لازم است که توسط عناصر اطراف ثبات خویش را به دست بیاورد.
یکی از عوامل ثبات دهنده در مفصل شانه گلنوئید و غضروف آن می باشد که می تواند سر استخوان شانه را در وضعیت مناسبی در حفره مفصلی قرار دهد عضلات اطراف شانه و همچنین کپسول مفصلی به شانه ثبات میدهند. زمانی که پارگی در حفره گلنوئید و لابروم ایجاد شود میتواند عوارضی را همراه داشته باشد.
به طور کلی در آسیبهای ضایعه لابروم دو مکانیسم وجود دارد :
در یک حالت ضایعه بهصورت تروماتیک و حاد ایجاد شده در حالت بعدی میتواند آسیب به صورت مزمن در گذر زمان در اثر نیروهای برشی ایجاد شود که در افراد مسن بیشتر دیده می شود.
این عارضه در مفاصل ناپایدار که ثبات در آنها کمتر می باشد بیشتر دیده می شود به عبارتی نیروهای برشی که میتواند سطوح مفصلی را تخریب نماید در صورت افزایش در مفصل میتوانند شیوع این آسیب را بیش تر نمایند.
به علت اینکه مفصل شانه نیاز به حرکت بیشتر دارد ثبات کمتری را خواهد داشت این ثبات از طریق عضلات و لیگامان ها باید به صورت دینامیک بهدست آید زمانی که لیگامان ها و عناصر حفاظت کننده مفصل ساختار خود را از دست دهند و یا برعکس زمانی که مفصل بی ثبات باشد میتواند مفصل دچار آسیب در نتیجه پارگی لابروم که در قسمت تحتانی به نام بنکارت و در قسمت فوقانی به نام اسلپ می باشد ایجاد شود.
در آسیبهای بنکارت واژه ای به نام bony bankart نیز در مقابل Soft bankart or fibrous bankart وجود دارد که در زمان شکستگی قسمت تحتانی حفره گلنوئید همراه با لبروم اطلاق می شود که در شکل زیر دیده می شود.
بیماران با ضایعه بنکارت معمولاً دچار عوارض زیر می باشند :
تشخیص آسیب بنکارت در شانه بر اساس یافته های بالینی و پاراکلینیکی استوار میباشد.
با توجه به اینکه برخی از بیماران با آسیب های مکرر شانه و دررفتگی های آن می توانند دچار آسیب بنکارت نیز شده باشند این نکته باید در تشخیص مورد توجه قرار گیرد.
این شاخص در حقیقت بررسی سابجکتیو کیفی در خصوص میزان بی ثباتی مفصل شانه میباشد. در این تست چهار مقیاس موجود وجود دارد که بهترین نمره در آن ۰ صفر و بدترین نمره ۲۱۰۰ است.
این تست هم عوامل سابجکتیو و آبجکتیو را بررسی می نماید. چهار شاخص برای ارزیابی مورد توجه قرار گرفته است شاخص ها شامل:
میزان نمره دهی در چهار شاخص بین ۰ تا ۱۰۰ امتیاز دارد. این تست با تست قبلی همبستگی بالایی دارد.
این ارزیابی برای بررسی میزان موفقیت در جراحی آرتروسکوپی بنکارت شانه تهیه شده و شامل نمرات از ۰ تا ۱۰ می باشد.
که در آن در زاویه ۹۰ درجه شانه تستهای اختصاصی انجام می شود در صورت داشتن درد تا ۳۱ درصد میتواند مرتبط با ضایعه بنکارت باشد.
بهترین و دقیق ترین روش ارزیابی ضایعه بن کارت به صورت پاراکلینیکی ام آر آی با تزریق می باشد که در این حالت میتوان عارضه را به صورت دقیق تر شناسایی نمود که در شکل زیر دیده می شود.
پزشک متخصص لازم است تا بین آسیب ها و بیماری های زیر تشخیص افتراقی داده و به عبارتی بیماری های زیر می تواند با آسیب بنکارت به صورت مشترک درد مشابهی را ایجاد نماید.
درمان غیر جراحی یا روشهای کنسرواتیو در کلینیک های فیزیوتراپی مانند کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی قابل اجرا و انجام می باشد.
هفت عامل اصلی که میبایست در توانبخشی شانه و به خصوص شایعات بنکارت مورد توجه قرار گیرد در زیر بررسی شده است :
در کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی تاکید بر پروتکل های دقیق توانبخشی به صورت ویژه قابل اجرا و انجام می باشد نمونه ای از تجهیزات فیزیوتراپی مرکزی شریعتی را برای درمان این گونه بیماران در زیر مشاهده می کنید.
در برخی از شرایط که بسته به تشخیص پزشک متخصص و همچنین در صورت عدم حصول نتیجه مطلوب در درمان های کنسرواتیو درمانهای جراحی به بیمار توصیه میشود جراحی معمولا به صورت آرتروسکوپی انجام می شود.
لطفا جهت اطلاعات بیشتر به لینک زیر مراجعه فرمایید